Organizasyonlar ve Fuarlar


Basın Bültenleri


E-Bülten Üyeliği


Haberler


Köşe Yazıları


Takvim

Postit


DÖVİZ KURLARI
  ALIŞ SATIŞ
USD 3.8792 3.8862
EUR 4.5760 4.5842
Döviz kurları tcmb.gov.tr sitesinden alıntıdır.
TAKVİM
Kasım
19
2017


BASIN ODASI > KÖŞE YAZILARI


Ciro mu yoksa kârlılık mı?

GÜNÜMÜZ perakendesinde pek çok işletmecinin kendisine sorduğu veya sorması gerektiği en önemli sorulardan birisi şudur: Ciro mu, yoksa kârlılık mı? Büyüyen bir organizasyonda elbette ikisinin de ayrı ayrı önemi vardır, lâkin büyüme özellikle kendi öz sermayesiyle değilse, dışarıdan kaynak kullanımı mevcutsa mutlaka kârlılık olmalıdır. Kârsız cironun sürdürülebilir olma ihtimali
sıfırdır.
Özellikle yerel zincirler ulusallarla rekabet edebilme adına yerinde durmamak için şubeleşmek ve büyümek zorundadırlar. Bunu yaparken de çoğu zaman içinde bulunulan zorunluluktan dolayı büyüyeyim derken kârlılıklarını göz ardı edebilmektedirler. Zaten perakendecilikteki temel problem iyi yapılan işlerin sürdürülememesidir.* Ciro ve kârlılık cambazın ip üstünde yürürken
tuttuğu denge sopası gibidir, ikisi dengeli bir şekilde tutulduğunda cambazın ipte salimen düşmeden yürümesi ancak mümkündür. İşte en büyük perakende cambazlığı da karlılık ve cironun dengeli bir şekilde yürütülebilmesiyle ancak mümkündür.


Başka bir konu da perakendede küçük sermayelerle büyük ciroların yapılmasıdır; yani kasanıza düşen paranın hepsi sizin değildir, büyük çoğunluğu ürün aldığınız tedarikçilerindir. O nedenle bu parayı harcarken çok dikkatli olmalısınız. Perakende mağazacılıkta en büyük gider kalemi personel giderleridir, bu nedenle verimlilik sağlayabilmek adına mutlaka norm kadro çalışması yapılması gereklidir. Birçok zaman perakendecilikte püf noktası sayılabilecek bilgiler pek verilmemektedir.


Ben bu ayki yazımda siz değerli perakendeci dostlarımın işine yarayacağını düşündüğüm altın değerinde bazı bilgiler vereceğim. Söz personel ve norm kadrodan açılmışken, yaygın olan 400-1500 m2 bazında mağazacılık konseptinde genelde sürdürülebilir bir işletme için personel başı günlük en az 750-1.000 TL ciro yapılması gerekmektedir. Mağazanızda çalıştırdığınız personel sayınızı veya personel sayınıza göre yapmanız gereken ciroları hesaplarken bu rakamları baz alabilirsiniz. Halka açık şirketlerden perakende şirketlerini incelediğinizde dip toplamda kalan net karlılıkların %3-5’ler seviyesinde olduğunu hatta BİM ve MİGROS dışındaki diğer ulusal ve uluslararası perakendecilerin ya çok düşük kârlar elde ettiğini veya zarar ettiğini görebilirsiniz.


Sektörde her geçen gün artan rekabet ve düşen kar marjları, artan giderler dikkate alındığında gerçekten de bir taraftan büyümek, diğer taraftan yeterli ciroları ve karlılıkları yakalamak ip üstünde cambazlık yapmaktan daha zor bir iş gibi görünüyor. Söz giderlerden açılmışken de zaten %15-20 brüt karlılıkla çalışılan gıda perakendeciliği sektöründe sizlere mağaza genel giderlerinizin
cironun %10-15’ler civarında olması gerektiğini, bunun üzerinde genel gider oranlarıyla para kazanmanın ve kâr etmenin pek de mümkün olmadığını belirtmek isterim. Arada kalan %5’lik kâr marjından fire, kayıp, çalıntı içinde %1-2’lik bir pay düştüğünüzde en dipte kalan %3 ve üzeri bir net kârlılık rakamı iyi bir rakamdır.


Stok devir hızına hiç değinmek istemiyorum, çünkü bunu sağlıklı takip edebilmeniz için sağlıklı ve sık aralıklarla sayım yapılması ve doğru envanter sonuçlarına ulaşılması gerekmektedir. Eğer bunu yapabiliyorsanız gıda perakendesinde ortalama 10-15 gün stok devir hızı iyi bir rakamdır. Ortalama 45-60 günlük vadelerle çalıştığınızı varsayarsak da elinizde en azında 30 günlük cironuz kadar kullanabileceğiniz nakit sermayeniz var demektir. Perakendecilerin özellikle iyi ama çok iyi öğrenmeleri gereken bir konuda
finans açığına düşmemektir, yani elde ettikleri nakit gelirlerle giderlerini ve ödemelerini zamanında yapabilme becerileridir. Buna dikkat edilmediği durumlarda işletmeniz kâr eden ve iyi ciro yapan bir işletme olsa bile, finans açığına düşmesi ve ödeme krizinden dolayı iflas ile karşı karşıya gelmesi işten bile değildir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus kısa vadeli borçlarınızın, işletmenizin bu vade içinde sağlayabileceği nakit veya nakite çevrilebilir varlıklar toplamına oranının en azından 4/3 oranında olması gerekmektedir. Başka bir ifadeyle çıkan sonucun +1 ve üzerinde bir rakam olması önemlidir.

*Bir iş açmak çok kolaydır; onu açık tutmak ise çok zordur.

Çin Atasözü

Necmettin Kuru

Kaynak: Retail News

13.10.2011